High performance envelope meets demands of a LEED platinum building while providing transparency and lightHigh performance envelope meets demands of a LEED platinum building while providing transparency and light
Radial classroom modules maximize audio-visual viewing angles and seating flexibilityRadial classroom modules maximize audio-visual viewing angles and seating flexibility
250-foot atrium serves interior daylighting, passive HVAC exhaust and circulation/social needs250-foot atrium serves interior daylighting, passive HVAC exhaust and circulation/social needs
Passive downdraft towers herald MLC\'s cutting edge passive HVACPassive downdraft towers herald MLC\'s cutting edge passive HVAC
Photovoltaic array knits seamlessly into MLC\\\'s roof profilePhotovoltaic array knits seamlessly into MLC\\\'s roof profile
photovoltaic array knits seamlessly into MLC\'s roof profilephotovoltaic array knits seamlessly into MLC\'s roof profile
Foothill-De Anza Community College District Media and Learning Center
High performance envelope meets demands of a LEED platinum building while providing transparency and lightRadial classroom modules maximize audio-visual viewing angles and seating flexibility250-foot atrium serves interior daylighting, passive HVAC exhaust and circulation/social needsPassive downdraft towers herald MLC\'s cutting edge passive HVACPhotovoltaic array knits seamlessly into MLC\\\'s roof profilephotovoltaic array knits seamlessly into MLC\'s roof profile
Project Details Back
Foothill-De Anza Community College District Media and Learning Center
Cupertino, CA

RATCLIFF programmed and designed the new Media and Learning Center for De Anza College, a two-story synergistic environment where students, teachers and staff participate in state-of-the-art, technology-enhanced teaching and learning.


At the initial phase of the design, RATCLIFF provided feasibility studies to develop alternate site planning options to the original master plan. Based on the study recommendations, De Anza College made the decision to realign the existing loop road and turn the building 90 degrees to an east-west axis. This placed the building in an optimum solar orientation, maximizing the building perimeter for day lighting and harvesting solar energy. The new building is designed to attain LEED® Platinum certification. The new road alignment demarcated a larger building site, opening up an opportunity to create a new campus quad adding outdoor teaching/learning spaces and a landscaped gathering place for social interaction.


The building contains classrooms, laboratories, TV studio and departmental spaces for Distance Learning, Staff Development and Tech Resources. Organized around a sky-lit atrium, the building integrates gathering spaces with circulation, creating converging crossroads where spontaneous encounters can take place. A modular planning approach ensures the flexibility to adapt the building to future changes in use and technology. Universal classroom modules can easily be re-configured to accommodate different seminar, lecture and small group settings. Adjacent pairs of 40-50 seat classroom modules can be joined to create larger 80-100 seat classrooms.

Close