The PSEC includes Classroom, Commons & Lab Buildings facing a new courtyard.  A reconfigured parking lot and access road is also part of the new complex.  The PSEC includes Classroom, Commons & Lab Buildings facing a new courtyard. A reconfigured parking lot and access road is also part of the new complex.
The PSEC threshold links across the loop road to the historic campus.  The Southeast plaza beyond is defined by the Lab and Commons Building.The PSEC threshold links across the loop road to the historic campus. The Southeast plaza beyond is defined by the Lab and Commons Building.
View of the Courtyard framed by the Commons and Lab BuildingsView of the Courtyard framed by the Commons and Lab Buildings
View of Commons Building from CourtyardView of Commons Building from Courtyard
Seating and Scientific Equations at Lab Stairway + Commons Café opening up to CourtyardSeating and Scientific Equations at Lab Stairway + Commons Café opening up to Courtyard
Close-up of Classroom Building and BreezewayClose-up of Classroom Building and Breezeway
Organic Chemistry LabOrganic Chemistry Lab
Foothill-De Anza Community College District Physical Science and Engineering Center
The PSEC includes Classroom, Commons & Lab Buildings facing a new courtyard.  A reconfigured parking lot and access road is also part of the new complex.  The PSEC threshold links across the loop road to the historic campus.  The Southeast plaza beyond is defined by the Lab and Commons Building.View of the Courtyard framed by the Commons and Lab BuildingsView of Commons Building from CourtyardSeating and Scientific Equations at Lab Stairway + Commons Café opening up to CourtyardClose-up of Classroom Building and BreezewayOrganic Chemistry Lab
Project Details Back
Foothill-De Anza Community College District Physical Science and Engineering Center
Los Altos, CA

Planning for the new Physical Sciences and Engineering Center (PSEC) for Foothill College began with a six-month long programming phase, during which the design team engaged college administrators, faculty and students in activities to identify programmatic requirements in keeping with the college’s mission to support the success of all of its students. Stakeholders participated in tours of like facilities, interactive user workshops and departmental interviews – all lead by the design team. Five possible building sites were tested by the team to validate the recent Campus Master Plan concept and to arrive at a final location. In the end, the proposed Master Plan location proved not to be ideal. 

 

The study included extensive cost modeling to test desired programs against the project budget. The culmination of this phase produced a document that would guide all subsequent design and formed an interactive record that could be referred to in each subsequent Phase, allowing all to monitor project progress. More importantly, the tremendous group effort and collaboration resulted in a plan that was “owned” by all participants. Science, technology, engineering and math programs at Foothill are associated with a series of successful outreach programs oriented towards local students of all ages and the Community. “Physics Olympics, The Physics Show, Silicon Valley Astronomy Lecture Series, and Math My Way” were conceived to engage and nurture anyone interested in the sciences and to produce the next generation of scientists needed in the Silicon Valley and beyond. Current plans call for a science courtyard to hold these events, with Café, Audio-visual and lighting systems in a thoughtfully landscaped open space bounded by the Laboratory, Classrooms and Commons Buildings.

Close