Projects • Healthcare

UCSF Outpatient Center

Ratcliff was selected to design a multi-specialty Ambulatory Care Surgery, Imaging and Cancer Center for UCSF.  The Surgery Center isto be construction in an existing building in Burlingame California. The urbansite poses extreme challenges to provide this type of service.  The layout and spaces were compressed, but all operational program spaces wereprovided. The existing structure is comprised of 12” concrete floors andconcrete columns with only 12’-6” floor-to-floor heights.  Creative solutions to mechanical cooling are proposed for imaging modalities to reducefloor to floor clearance requirements.  Pharmacy is located closest toroof to avoid larger duct shafts through the building to accommodate thededicated supply and returns required.  Infusion is also located on thetop floor to take advantage of bay area views.  The building is designedto achieve LEED Gold using waste water reheat, solar panels, vacuum waste lineremoval and high efficiency lighting. 

Using UCSF interior standards, the design team presented imagesof modern, updated use of color and texture, and access to natural lightthroughout the project was a priority.  Privacy and a sense of calmnessand simplicity are also design drivers for this exciting new project for thecommunity.  A contractor was selected during the design process as CM atRisk in an effort to bring this project to market in the most aggressiveschedule possible.

Client
Location
Completed
Size
Delivery
Client
Location
Completed
Size
Delivery

Projects •

Healthcare

UCSF Outpatient Center

Ratcliff was selected to design a multi-specialty Ambulatory Care Surgery, Imaging and Cancer Center for UCSF.  The Surgery Center isto be construction in an existing building in Burlingame California. The urbansite poses extreme challenges to provide this type of service.  The layout and spaces were compressed, but all operational program spaces wereprovided. The existing structure is comprised of 12” concrete floors andconcrete columns with only 12’-6” floor-to-floor heights.  Creative solutions to mechanical cooling are proposed for imaging modalities to reducefloor to floor clearance requirements.  Pharmacy is located closest toroof to avoid larger duct shafts through the building to accommodate thededicated supply and returns required.  Infusion is also located on thetop floor to take advantage of bay area views.  The building is designedto achieve LEED Gold using waste water reheat, solar panels, vacuum waste lineremoval and high efficiency lighting. 

Using UCSF interior standards, the design team presented imagesof modern, updated use of color and texture, and access to natural lightthroughout the project was a priority.  Privacy and a sense of calmnessand simplicity are also design drivers for this exciting new project for thecommunity.  A contractor was selected during the design process as CM atRisk in an effort to bring this project to market in the most aggressiveschedule possible.

Related Projects

Medical Office Building

Medical Office Building

View Project
Pediatric Medical Surgery Unit

Pediatric Medical Surgery Unit

View Project
Psychosocial Rehabilitation & Recovery Center

Psychosocial Rehabilitation & Recovery Center

View Project